zondag 21 november 2010

De waterspreeuw en de vos

November 2010


Er zijn waterspreeuwen waargenomen in de Amsterdamse Waterleidingduinen en het was alweer acht jaar geleden dat deze vogels voor het laatst in dit gebied gezien waren.
Jan was 13 November al wezen kijken en kwam met geslaagde plaatjes terug.
Reden genoeg dus om voor ons(Henny en Jens) er ook een dagje voor uit te trekken om te proberen deze vogels op de gevoelige plaat vast te leggen. 



Daar fietsen verboden is in dit gebied hadden wij een fikse wandeling voor de boeg. Met volle bepakking liepen wij door dit 3.400 ha. groot natuurterrein. Het is via de verharde paden goed toegankelijk. Ook buiten deze paden is struinen bijna overal toegestaan.
Het vinden van de locatie was geen probleem, daar veel vogelfotografen in het duin aanwezig waren. Allemaal op weg naar de waterspreeuw, dus gewoon aansluiten en volgen maar.
Ook wij hebben een leuke serie foto’s geschoten bij de eerste vogel en toen op pad naar nummer twee, die volgens een collega grappenmaker een tien minuten lopen verderop zat.
Het was dus minstens een uur wandelen, maar ja, je moet er wat voor over hebben om mooie plaatjes te schieten.


Info:

De waterspreeuw is een herkenbare vogel met een donkerbruin verenkleed en een opvallende witte borst. De vogel heeft korte vleugels en vliegt met snelle slagen vaak laag over het water. Waterspreeuwen zitten regelmatig op een steen in het water. Het voedsel van de waterspreeuw bestaat voornamelijk uit waterinsecten, die op de bodem van snelstromende riviertjes gevonden worden. Bij het zoeken naar voedsel duikt de vogel geheel onder water en loopt vervolgens over de bodem, waarbij de kop tegen de stroming ingehouden wordt. Hierdoor drukt de stroming de vogel tegen de bodem, een effect dat de vogel versterkt door de staart omhoog te houden. Voor het leven onder water heeft de waterspreeuw onder andere een beweegbare klep boven de neusgaten en een vlies bij de ogen zodat opspattend water niet in het oog komt.





Een aardige boswachter vertelde ons nog een plek te weten waar een vos zich regelmatig liet bewonderen. En inderdaad was de vos aldaar en werkte geweldig mee aan de fotosessie. Deze dag kon niet meer stuk.



Van een nog veel aardigere boswachter mochten wij achter in een aanhanger vol hooi meerijden naar ons eindpunt, de parkeerplaats.

Wederom een geweldige dag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten